در دوره اتابکان فارس در کنار مسجد جامع عتیق بنا های الحاقی مانند مدرسه ودار السیاده ورباط وآب انبار هم ساخته شد که امروزه هیچ گونه آثاری از آنها وجود ندارد.در دوره اتابکان علاوه بر مرمت مسجد جامع عتیق ، اقدام به ساخت مسجد وسیعی در سال 615 (ه . ق ) نمودند . این مسجد هم از مساجد تاریخی شیراز می باشد که به آن مسجد نو ویا مسجد اتابکی هم می گو یند که توسط اتابک سعدبن زنگی یکی از پادشاهان سلسله اتابکان ساخته شد .
هم چنین در این دوران علاوه بر مسجد نو( اتابک ) مسجد دیگری توسط اتابک سنقر بن مودود نخستین پادشاه سلسله سنقریه در شیراز ساخته شد که مسجد سنقریه نام داشت که امروزه هیچ آثاری از این مسجد ،آب انبار وبازارهای جنب آن باقی نمانده است .مسجدی شریف با منارهای بلند وچهار بازاری که بر آن مسجد وقف بوده است.این مسجد در محله بالا کفت قرار داشته است.
هم چنین مسجد فخری که که توسط یکی از وزرای آبادگر سلسله اتابکان به همراه مدرسه ورباط ودار الحدیث ودار الشفایی ساخته شده بود که تا قرن هشتم در همین محله بالا کفت پا بر جا بوده است. همچنین یکی از مساجد بسیار قدیمی شیراز که هنوز هم به همان سبک قدیم در محله سر دزک باقی مانده است .محتوای کتیبه های موجود در محراب مسجد از تعمیر آن در سال 700 (ه . ق ) وهم چنین مجددا تعمیر آن در دوره قاجاریه حکایت می کند.